Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Zajímavosti o kávě

pokud jako vše kolem nás i káva má své charakteristické rysy, kterými jsou její černá barva a silná vůně. Většina z nás pije kávu hlavně pro její povzbuzující účinky jako lék proti únavě. Způsobuje to látka kofein, která povzbuzuje srdeční činnost. 

Příprava kávy skládá z odborné přípravy různých druhů plodů kávovníku. Plody kávovníku Coffea Robusta (káva Robusta) a Coffea Arabica (káva arabica) jsou plody se kterými se setkáváme nejčastěji.Káva Arabica (Arabika) má menší obsah kofeinu a širší spektrum delikátních vůní a chutí.

Káva arabica je káva s vyšší kvalitou a tvoří cca 25% světové produkce kávy. Zrnka kávy arabica jsou větší než zrnka kávy robusty. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách. 

Káva Robusta tvoří cca 70% světové produkce kávy na světovém trhu. Patří mezi méně náročné odrůdy. Zrnka kávy arabica jsou menší. Obsahuje dvakrát více kofeinu než káva arabica a chuťově je více zemitá a silná. Indie, Vietnam a Brazílie patří k největším producentem kávy na světě. Na našem trhu můžete najít převážně směsi káv, které se většinou skládají z více základních druhů.

Čisté druhy káv můžete dostat pouze ve specializovaných obchodech. Směsi se připravují ze zelených zrn a pak se praží dohromady. Nejčastější a nejvíce pijící kávou u nás je káva ze zrn druhu arabika a robusta.