Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Jak se postarat o Váš kávovar a mít dobré espresso

Jak z mého přístroje odstranit usazeniny?

Použijte alkoholový ocet a postupujte podle návodu.Frekvence pro odstraňování usazenin závisí na množství vyrobených káv a na tvrdosti používané vody.
Jaká by měla být teplota kávy espreso? Je důležité rozlišovat mezi teplotou při vaření a konzumní teplotou.Teplota při vaření by měla být 92 °C.U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty vyšší pouze na začátku vaření a pouze pokud je v boileru pára. U espresa s pumpou záleží přesnost teploty vaření na technologii: mechanický termostat není při řízení teploty tak přesný jako elektronický. Teplota při požívání nápoje je měřena v okamžiku, kdy káva nateče do šálku. Tato teplota musí být mezi 65 a 70 °C.U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty často vyšší než 70 ° C a to kvůli způsobu vaření.


Z čeho je vyrobena kréma? 

Kréma je silná vrstva pěny pokrývající kávu. Vzniká v důsledku roztavení tuků obsažených v zrnkách kávy (není z cukru, jak si myslí mnoho lidí).
Je káva espreso povzbudivější než běžná káva? Espreso je hluboká, bohatá káva, která je silnější než káva klasická, ale s přibližně stejným obsahem kofeinu, jako mají ostatní kávy. Espreso je vyráběno z tmavých, pražených kávových zrn. Obsah kofeinu se při pražení zrn do tmavého zbarvení snižuje.

Jak mohu prodloužit dobu, kdy je káva čerstvá? 

Namletou kávu vždy chraňte před vzduchem nebo balení zajistěte sponkou. Zásobník mějte v lednici.

Jaké kávové speciality mohu v přístroji na espreso vyrobit? 


•Ristretto: " krátké " espreso. Proud kávy je zastaven na 20-30 ml namísto 40-45 ml pri normálním espresu. 

•Caffe lungo je naopak větší espreso s objemem 60 ml. 

•Cappucino: kombinace1/3 espresa a 1/3 horkého mléka, 1/3 našlehaného mléka, podávané v 150 ml šálku s kakaovým práškem rozprášeným na povrchu mlékové pěny. 

•Latte: horké napařené mléko s espresem 

•Caffe latte: dvojité espreso ve vysoké sklenici s horkým mlékem a trochou pěny na povrchu 

•Caffe corretto: espreso ochucené silným alkoholem (grappa, brandy nebo likér) 

•Americano: espreso rozředěné horkou vodou 

•Caffe mocha: espreso, horké čokoládové mléko a našlehaný krém na povrchu 

•Mochaccino: espreso s napěněným mlékem a čokoládovým sirupem 

•Caffe vanigliatto: nalijte do šálku 1-2 čajové lžičky vanilkového sirupu. Přidejte espreso a napěněné mléko. 

•Macchiato: espreso s jednou čajovou lžičkou mléčné pěny na povrchu 

•Viennese : standardní nebo dvojité espreso s našlehaným krémem navrchu, ozdobené nastrouhanou hořkou čokoládou a podávané v šálku pro cappucino.

Jak získám dokonalé mléko s pěnou?

Použijte čerstvé, plnotučné mléko (pěna z lehkého nebo odstředěného mléka mizí rychleji, jelikož je více vzdušná a má větší méně stabilní bubliny).Čerstvé mléko nalijte do poloviny konvice. Nejlepší je nerezavá ocelová konvice: jakmile je příliš horká na to, abyste ji udrželi, je pěna hotová!Zahřejte páru, otočte na několik sekund ovladačem a nechte páru a vodu chvíli unikat, poté vložte trysku do konvice těsně pod povrch mléka. Nakloňte mírně konvici a nastavte tlak páry na maximum. Pohybujte konvicí okolo trysky - vytvoříte tak vířivý efekt. Uchopte konvici za držadlo a vyrábějte pěnu do té doby, než se vytvoří malé bublinky a mléko nabude na objemu téměř dvojnásobek. Ponořte trysku na dno a zahřejte mléko (ne k varu) do doby, kdy je nemožné konvici udržet v rukou. Pěna z mléka je hotova.

Jaký je rozdíl mezi kávou Arabika a Robusta?

Mezi kávou Arabica a Robusta je oceán pocitových, chuťových a aromatických rozdílů. Jemná, kulatá Arabica je naprosto odlišná od keňské Arabicas, která má ovocnou a kyselou chuť. Mezi kávami Arabica a Robusta jsou navíc dva, naprosto odlišné světy chutí. Arabica: předsavuje 75% světové produkce a je pěstována převážně v Jižní Americe (Kolumbii) a Střední Americe (Kostarika, Guatemala). Jemná, uhlazená, kyselá a po ovoci vonící Arabica je uznávaná pro nekonečnou paletu bohatých a intenzivních vůní.Robusta: pěstovaná v Brazílii, Indonésii a Etiopii. Má větší obsah kofeinu než její sestřenice, není tak kyselá, silná, hořká a nemá tak silné aroma.

Jaké jsou druhy kávy Arabika?

Moka: Nejznámější jméno ve světě kávy. Název Jemenského přístavu na pobřeží Rudého moře připomíná místo, odkud tato káva pochází. Jednoho času to bylo prosperující město, což již není bohuželc v současnosti pravda: káva se zde nepěstuje a jediným nápojem, který je zde dostupný je čaj! Etiopská Moka má velice silnou chuť a je ideálním nápojem po jídle.

Libyjská: hluboká tmavá káva.

Brazilská: jemná káva ke každodennímu použití.

Columbia: ovocná, lehce kyselá, plná chuť.

Mexická: jemná a sladká, někdy je možno ucítit chuť medu.'Grand Cru', Altura, jemná a aromatická.Střední Amerika; Kostarika, Guatemala: ovocné kávy, jedny z nejlepších, podobná guatemalské Tres Marias, s náznakem chuti po lískového ořechuJamajská káva Blue Mountain, uznávaná v celém světě je jednou z nejdražších káv.

Indonéská: hrubozrnná káva.'Grand Cru', ze Sumatry se vyznačuje hebkou a bohatou chutí.Keňská: rovněž svěží kávy.

Jaký je původ názvu espreso?

Espreso pochází z latinského názvu znamenajícího" to press out " což znamená "vymačkat" - postup používaný k výrobě espresa: horká voda prochází pod tlakem skrz jemně namletá zrna kávy.
Nápady k ochucení kávyMimo ledové a turecké kávy existují tisíce možností, jak espreso ochucovat... Espreso ochucené několika gramy skořice je neodolatelné. Káva s příchutí Grand Marnier má mnoho podob... Silné espreso dochucené mražený vanilkovým krémem je velice chutné.

A dvojité ledové espreso namíchané s likérem z lískových oříšků a několika gramů krému z Chantilly je tak delikátní...