Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Výrobky z kávy

Kávoviny se dělí na kávovinové přísady, mezi něž patří výrobky z čekanky, což je naše stará známá "cikorka", dále pak z fíků a z cukrové řepy. Na kávovinové přísady se mohou zpracovávat také hrušky, jablka, kaštany , ořechy, šípky, banány, vylisované hroznové slupky, švestky a dokonce také žaludy. Všechny kávovinové přísady se používají k doplnění nápojů ze zrnkové kávy.

Další dělení je na kávovinové náhrady, které kávu nahrazují, jak je z názvu patrné. Vyrábí se většinou z plodů obilnin a luštěnin. Jsou to výrobky z pražené kukuřice, ječmene, ovsa, pohanky, rýže, hrachu, fazolí, sóji a burských oříšků. Praží se buď za sucha nebo při určité vlhkosti, navlhčením se zvětší jejich objem a zlepší se jakost odvaru.

Dále rozeznáváme sladové kávoviny, které se vyrábí pražením žita a pražením klíčků sladového ječmene nebo fíků. Sladová káva má příjemně nahořklou lahodnou chuť, je vhodná s mlékem jako "bílá káva".

Směsi z kávovinových náhražek a přísad tvoří dohromady kávovinové směsi. Pomocnými surovinami jsou cukry, sirupy, melasa, oleje, máslo, karamel a hlavně přídavek pravých pražených a mletých kávových zrn. Vyrábí se ve formě instantních přípravků.