Můžete to zkusit, avšak z výsledku budete nejspíš zklamaní. Pokud totiž použijete méně kávy, horká pára si snáze najde cestu nejmenšího odporu a extrakce bude rychlejší. To povede k vodovému nápoji bez chutě i bez vůně. Velikost každé moka konvičky je určena tak, aby perfektně pracovala s konkrétním množstvím kávy i vody.
Stupeň mletí se nejčastěji označuje za „jemně až středně hrubý“. Je o něco hrubší než při přípravě espressa, na druhou stranu je jemnější než káva namletá pro french press. Strukturou leží někde mezi hrubou moukou a cukrem krupicí. Dodržení správné hrubosti je klíčové, stejně jako správný postup přípravy.
S moka konvičkou se pojí jeden drobný problém. Výrobce vždy uvádí, na kolik porcí je konvička určena, jedna porce se však pohybuje kolem 50 ml. V Itálii je běžné pít kávu v silných malých porcích, našinci však mnohdy upřednostňují větší hrnečky. A jak je vidět v mnoha uživatelských recenzích, neznalost velikosti šálku je zdrojem mnohých zklamání.
Pokud i vy patříte k jedincům, které 50ml porce neuspokojí, můžete zkusit odměřit, kolik ml má váš kávový hrneček a velikost moka konvičky odvozovat spíš z tohoto objemu.
To záleží na tom, co od kávy očekáváte. Moka konvička vám dopřeje menší množství intenzivního nápoje, zatímco french press nabídne kávy více, zato slabší. Protože voda během extrakce v moka konvičce vaří, chuť kávy může být také poněkud spálená. Ve french pressu se káva louhuje v méně horké vodě, zato delší dobu, což má za následek lepší rozvinutí chuťových profilů jednotlivých odrůd.