Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

RECEPTY MATCHA ČAJ - potravina 21. století

Zde jsou recetpy co vše můžete připravit z čaje Matcha:

  • Studené nápoje

MATCHA LIMO

  • 2 g Matcha
  • cca 0,3 dcl ovocného nebo bylinného sirupu
  • 2,5 dcl minerálky

Sirup poctivě promícháme s práškovým čajem na dně sklenice, přilijeme trochu minerálky, opět promícháme a opatrně doplníme zbytek minerální vody.

  

 

MATCHA BANANA

  • 2 g Matcha
  • cca 0,5 dcl vody
  • 2 dcl kokosového mléka (může být i klasické)
  • jeden banán

Vodu poctivě promícháme s práškovým čajem na dně sklenice, přilijeme mléko, opět promícháme. Nakonec vložíme kousky banánu a pořádně rozmixujeme.

  

 

MATCHA SMOOTHIE

  • 1/4 hrnku borůvek, černého rybízu, nebo malin
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 1/2 ledu
  • 2 g čaje Matcha

Vše vložíme do mixéru a pořádně rozmixujeme. Podáváme v koktejlových sklenicích.

  

 

MATCHA GREEN SHOT

  • 2 cl peprmintového likéru
  • 2 cl Baileys
  • 4 cl smetany ke šlehání
  • 2cl vodky
  • 2 g Matcha
  • 5 kostek ledu

Všechny ingredience dáme do shakeru a důkladně protřepeme. Podáváme do vychlazené sklenice.

  

 

MATCHA ICE TEA

  • 2 g čaje Matcha
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 0,3 dcl vody
  • plátek citrónu

Ingredience vložíme do šejkru a pořádně protřepeme. Podáváme s ledem a ozdobíme plátkem citrónu

NÁŠ TIP

V případě, že nemáte šejkr, tak stačí obyčejná 0,5 L láhev s víčkem. Nejdříve nasypte čaj Matcha, poté nalijte vodu zhruba do 3/4 láhve a po zavření pořádně protřepejte. Ideální varianta na cesty.  

 

 

 

  

 

 

MATCHA GREEN RUSSIAN

  • 2 g čaje Matcha
  • 0,05 dcl Kahlua
  • 0,02 dcl Vodka
  • 1 kopeček vanilkové zmrzliny

všechny suroviny dejte do shakeru a pořádně protřepejte. Podávejte do vychlazené sklenice, ozdobte např. jahodou. 

  

 

MATCHA FRAPPE

  • 1 dcl mléka
  • kopeček vanilkové zmrzliny
  • drcený led
  • 2 g čaje Matcha
  • šlehačka

Nejdříve vložíme do šejkru čaj Matcha s mlékem a pořádně protřepeme. Přidáme zmrzlinu s ledem a opět pořádně protřepeme. Po nalití do sklenice dáme šlehačku.

 

  

 

MATCHA ( FRESH ) JUICE

  • 2 g Matcha
  • 2,5 dcl čerstvého džusu

Ingredience vložíme do shakeru a poctivě protřepeme. Vhodné ozdobit kousky ovocí a paraplíčky.

NÁŠ TIP

  • doporučujeme džus pomerančový, grepový, ananasový, broskvový, meruňkový, mangový, aloe

 

 

 

 

  

 

MATCHA SIRUP

  • 2 g Matcha
  • 1 cl ovocného nebo bylinného sirupu
  • 2,5 dcl studené vody

Všechny složky důkladně promícháme v shakeru a sklenici dozdobíme.

Doporučujeme bezinkový sirup. S tím chutná čaj Matcha skvěle.

  

 

MATCHA MILKSHAKE

  • 2 g Matcha
  • 2 dcl mléka
  • 1-2 kopečky zmrzliny
  • práškový, popřípadě lístkový, čaj na ozdobu

Práškový čaj, zmrzlinu a mléko vpravíme do mixéru a důkladně promísíme do krémovité konzistence. Ve sklenici ozdobíme samozřejmě čajem.

  

 

MATCHA ICE FRUIT

  • 2 g Matcha
  • kousky libovolného ovoce do půlky objemu konzumační sklenice
  • 4-6 kostek ledu
  • polévková lžíce medu nebo třtinového cukru
  • čerstvá máta

Ingredience smícháme v mixéru a rozdrtíme do jemné konzistence. Na sklenici dozdobíme plátkem ovoce, či snítkou další máty.

  

 

  • Teplé nápoje

MATCHA NATURAL

  • 2 g Matcha
  • 2 dcl horké vody
  • cukr nebo med na případné oslazení

Práškový čaj zpěníme metličkou nebo mixérkem v cca 0,75 dcl vody a poté doředíme na 2 dcl. Při oslazení nápoj lépe pění.

  

 

MATCHA CLASSIC

  • čaj (1 sáček) zalijeme horkou vodou (2dl) o teplotě cca 70 °C a pořádně rozmícháme
  • pro přípravu za tepla je ideální pomocník malý šlehač mléka pro přípravu pěny
  • skvěle chuti docílíme přidáním medu a limety
  • doporučujeme podávat i s mlékem pro zjemnění chuti.

NÁŠ TIP

  • pokud nemáte šlehač na mléko, tak čaj Matcha nejdříve za studena vyšejkrujte, přelijte do hrnku a vložte na dvě minuty do mikrovlnné trouby. S medem a limetkou chutná skvěle. 

  

 

MATCHAO

  • 2 g Matcha
  • 2 - 3 dcl horkého mléka
  • cukru nebo med dle chuti

Čaj používáme jako kakaový prášek. Na dně šálku pečlivě promícháme sladidlo a čajový prášek, poté rozmícháme v menším množství horkého mléka, aby v základu nezůstaly hrudky čaje, a doplníme zbytkem mléka. Hladinu nápoje lze ozdobit posypem práškového čaje, nebo drtí japonského lístkového čaje ( např. Sencha ).

 

  

 

MATCHA MONÁDA

  • 2 g Matcha
  • kopeček 1 bílé nebo žluté a 1 hnědé zmrzliny
  • 2,5 dcl horké vody nebo mléka
  • 0,5 čl cukru

V prostornější misce zpěníme cukr, Matcha a vodu nebo mléko. Vzniklou pěnu shrneme do jedné poloviny šálku a do obou polovin hladiny vložíme kopeček zmrzliny. Do jedné např. vanilkovou, či citronovou, do druhé třeba kávovou, nebo kakaovou. 

  

 

MATCHA LATTE

  • 2 g Matcha
  • 2 dcl horkého mléka
  • 1 dcl horké vody
  • cukr nebo med

Horké mléko poctivě zpěníme jako při přípravě cappuccina. Vedle rozmícháme čajový prášek v horké vodě. Do vyšší sklenice přemístíme mléko a pěnu, přes níž dolijeme zelený čaj tak, aby nám v pěně vynikl jasný zelený flíček. Podáváme se sladidlem na dochucení.

PŘÍPRAVA MATCHA LATTÉ V PROVOZECH

Příprava Matcha Latté v gastro provozech je velice jednoduchá. Pokud máte vybavený kávovar pákou na páru, tak nalijte do džezvy 4 cl studené vody a nasypte čaj. Vidličkou rozmíchejte čaj s vodou, aby se rozdělili hrudky a ponořte na dno páku na páru. Džezvu mírně nakloňte a pusťte naplno páru. Po cca 5 vteřinách bude čaj naprosto rozpuštěný a napěněný. Připravte si napěněné mléko a přelijte ho do sklenice. Poté přilejte napěněný čaj a můžete podávat. Doporučujeme podávat s medem nebo třtinových cukrem.

 

 

 

 

 

 

  

 

  • Speciality do kuchyně

MATCHA MUFFIN

  • 150 g másla                                                 
  • 100 g cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • polévková lžíce Matcha

Troubu předehřejeme na 180°C, vyšleháme máslo a cukr dokud není hmota vláčná a potom přidáme vejce. V druhé nádobě smícháme Matcha, mouku, prášek do pečiva a sůl. Vanilkový cukr rozmícháme v mléce. Do máslové směsi pomalu přidáme suchou směs, vanilkový cukr s mlékem a vše důkladně promícháme, aby došlo k dostatečnému spojení surovin. Zelenou směsí naplníme ze 2/3 košíčky a pečeme přibližně 22 minut

NÁŠ TIP

  • doporučujeme dát na vrch Muffinů např. jahodovou polevu a nebo šlehačku s kouskem ovoce
  • v případě, že se Vám nechce dělat těsto, tak kupte Vitana Muffins a čaj Matcha do suché směsi přidejte, za 25 min můžete podávat 

 

  

  

 

MATCHA CHEESCAKE - SÝROVÝ KOLÁČ

  • 50 g másla
  • 5 g želatiny
  • 100 g máslových sušenek
  • 300 g mascarpone
  • 80 g cukru
  • 3 polévkové lžíce čaje Matcha
  • 150 gr bílého jogurtu
  • 200 ml smetany

Želatinu necháme změknout ve vodě. Sušenky na drobno rozemeleme a promícháme s máslem. Dortovou formu a nebo pekáč vysteleme pečícím papírem a hmotu rovnoměrně rozložíme a vložíme do lednice. Mascarpone promícháme s cukrem a postupně přidáme Matcha a jogurt. Smetanu vyšleháme, ale ne do úplně tuhé konzistence. Želatinu rozpuštěnou ve vodě vmícháme do sýrové hmoty a následně vmísíme i našlehanou smetanu, poté hmotu rozetřeme na předem připravený korpus ze sušenek a necháme 5 hodin odstát v lednici. 

 

 

  

 

  

 

MATCHA ZMRZLINA                           

  • 10 g čaj Matcha
  • 1 l plnotučného mléka
  • 400 ml šlehačky
  • 350 gr cukru
  • 4 cl Brandy (není třeba)

Do hrnce vylijeme mléko a smetanu a ohříváme dokud není teplota alespoň 90°C. Rozehřátou směs sundáme z plotny, přidáme prosetý čaj Matcha a důkladně zamícháme. Přidáme Brandy a necháme vychladnout. Schlazenou směs vyšleháme a dáme do mrazáku. Po několika hodinách můžeme podávat. 

  

 

MATCHA KOKOSOVÉ KULIČKY

  • 8 g čaje Matcha
  • 250 g másla
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g sušeného mléka
  • 100 g kokosu (na ozdobení)

Všechny ingredience rukama pořádně promícháme. Až je hmota kompaktní, tak vytvoříme kuličky a obalíme v kokosu. Necháme vychladnout v lednici a zhruba po hodině můžeme jíst.

NÁŠ TIP

  • vhodné ozdobit kouskem oříšku a nebo madle 

 

 

 

 

  

 

MATCHA COOKIES

  • 2,5 hrnku mouky
  • 4 g Matcha
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 hrnek rozehřátého másla
  • 1,5 hrnku cukru
  • 2 žloutky
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu

Předehřejte troubu na maximum (cca 250 °C). V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, čaj Matcha a sůl. Ve druhé míse smíchejte máslo, žloutky, cukr, rozehřáté máslo, vanilkový extrakt. Důkladně promícháme obě směsi, přikryjeme a vložíme na hodinu do lednice. Těsto rozválíme do tloušťky cca 1,5 cm a např. hrnkem vykrojíme kolečka. Kolečka pokládáme na pekáč, který je vystlaný pečícím papírem a dáme do trouby. Pečeme cca 10-12 minut dokud není těsto lehce zabarvené. Nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. 

  

 

MATCHA ROLÁDA

Těsto

  • 6 vajec
  • 3/4 hrnku mouky
  • půl hrnku cukru moučka
  • lžíce čaje Matcha

Krém

  • tvaroh 250g
  • cukr moučka
  • 2 banány
  • citrónová šťáva

Těsto
Plech vymažeme máslem a hrubou moukou (popř. použijeme pečící papír). Oddělíme žloutky od bílků a připravíme sníh. Polohrubou mouku, žloutky, čaj Matcha a cukr dobře promícháme s vyšlehanými bílky. Těsto vylijeme na plech, rozetřeme a vložíme do rozpálené trouby na cca 10 min. Po upečení těsto za tepla srolujeme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém

Krém
Rozmačkané banány rozmixujeme spolu s tvarohem a přidáme pár kapek citrónu a cukr.

Na závěr těsto znovu opatrně rozbalíme a potřeme krémem. Dále dozdobíme jahodami, které jsme nakrájeli na tenké plátky. Opět opatrně zabalíme a dáme do lednice vychladnout. 

  

 

MATCHA BUCHTIČKY

  • 125 g másla
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 žloutky
  • 1 kypřící prášek nebo trochu jedlé sody
  • 250 g celozrnné mouky
  • 1 vrchovatá lžička prachového čaje matcha
  • 150 ml mléka

Promícháme máslo, cukr a med a pak žloutky. V oddělené nádobě promícháme mouku, čaj a kypřící prášek a postupně přisypáváme do první nádoby, poté přidáme mléko. Výslednou směs nandáme do formiček nebo papírových košíčků nebo tvarujeme na plech. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut, podle tloušťky těsta či formiček. 

 

  

 

MATCHA TIRAMISU

  • rozetřeme sýr 200 g mascarpone se třemi lžičkami tmavého třtinového cukru
  • smícháme 4 g čaje Matcha v horké vodě a vmícháme lžičku kávového likéru
  • do sklenice vkládáme střídavě krém, piškoty, kropíme likérovou Matchou a lehce prosypáváme Matchou práškovou či kakaem (posypáním přes jemné sítko)
  • zdobíme čerstvou mátou či meduňkou
  • před podáváním necháme zhruba čtyři hodiny vychladit v lednici

 

 

  

 

Matcha mandlová bábovka z bílé čokolády

  • 150g másla
  • 75g bílé čokolády
  • 3 vajíčka
  • 1+½ hrnku hladké mouky
  • 1+½ hrnku mletých mandlí
  • ½ hrnku cukru
  • 10 g čaje Matcha
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ čl jedlé sody
  • 3 lžíce mléka
  • špetka soli

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, mleté mandle a sůl. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vyšlehejte vajíčka s cukrem a postupně přidejte suchou směs, roztopené máslo a jemně zamíchejte. Rozdělte na polovinu, do jedné zapracujte čaj Matcha a do druhé bílou čokoládu. V případě, že je hmota moc hustá, tak pomůže trochu mléka. Těsto nalejte do pomoučené formy. V závislosti na tavru a hloubce formy potřebuje buchta cca 40 - 60 minut pečení při teplotě 180 °C. Průběžně kontrolujte těsto párátkem. Po dopeční nechte buchtu vychladnout a poté vyklopte. 

 

 

  

  

 

MATCHA KOLÁČKY

  • 225 g hladké mouky
  • 6 g čaj Matcha
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 50 g másla
  • 25 g cukru krupice
  • 150 ml smetany

Troubu předehřejeme na 250 °C. V jedné míse smícháme čaj Matcha, prášek do pečiva, sůl, mouku a máslo. Ve druhé smícháme smetanu, cukr a vpravíme do první mísy. Poctivě promísíme a uděláme cca 1 cm široké těsto a např. malým hrníčkem uděláme koláčky. Položíme na plech předem vystlaný pečícím papírem a potřeme rozkvrdlaným vejcem. Pečeme cca 10 minut a nebo dozlatova.

NÁŠ TIP

  • koláčky jsou vynikající s povidly se šlehačkou 

 

  

 

MATCHA ČOKOLÁDA

  • 6 g čaje Matcha
  • 15 dkg 100% tuku (např. Omegu)
  • 2 polévkové lžíce smetany na vaření
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg kakaa

V míse ve vodní lázni rozehřejeme tuk. Pak přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Lijeme do papírových košíčků, nebo formiček. Můžeme ozdobit oříškem, půlkou loupané mandle nebo vlašským ořechem.

NÁŠ TIP

  • zkoušeli jsme i se strouhanými ořechy a chuť byla vynikající 

 

  

 

MATCHA MASOVÉ KROKETY

  • 4-5 středně velkých brambor
  • půlka cibule
  • 300 g hovězího mletého
  • 4 g čaje Matcha
  • hrášek
  • muškátový oříšek, sůl, pepř

Brambory uvaříme a dáme vychladnout. Mezitím na pánvi osmažíme cibulku a přidáme mleté maso, které podle chuti okořeníme. Brambory rozšťoucháme, ale ne na úplnou kaši a přidáme hotové maso a hrášek. Na hmotu nasypeme zelený čaj Matcha a poctivě zamícháme. Ze směsi vytvoříme kuličky, které obalíme v trojobalu. Kuličky osmažíme na rozpáleném oleji a můžeme podávat.

NÁŠ TIP

Doporučujeme ke kroketám čerstvý zeleninový salát s dressingem, který lze vyrobit taktéž z čaje Matcha.