Zde jsou recetpy co vše můžete připravit z čaje Matcha:
MATCHA LIMO
Sirup poctivě promícháme s práškovým čajem na dně sklenice, přilijeme trochu minerálky, opět promícháme a opatrně doplníme zbytek minerální vody. |
|
MATCHA BANANA
Vodu poctivě promícháme s práškovým čajem na dně sklenice, přilijeme mléko, opět promícháme. Nakonec vložíme kousky banánu a pořádně rozmixujeme. |
|
MATCHA SMOOTHIE
Vše vložíme do mixéru a pořádně rozmixujeme. Podáváme v koktejlových sklenicích. |
|
MATCHA GREEN SHOT
Všechny ingredience dáme do shakeru a důkladně protřepeme. Podáváme do vychlazené sklenice. |
|
MATCHA ICE TEA
Ingredience vložíme do šejkru a pořádně protřepeme. Podáváme s ledem a ozdobíme plátkem citrónu NÁŠ TIP V případě, že nemáte šejkr, tak stačí obyčejná 0,5 L láhev s víčkem. Nejdříve nasypte čaj Matcha, poté nalijte vodu zhruba do 3/4 láhve a po zavření pořádně protřepejte. Ideální varianta na cesty. |
|
MATCHA GREEN RUSSIAN
všechny suroviny dejte do shakeru a pořádně protřepejte. Podávejte do vychlazené sklenice, ozdobte např. jahodou. |
|
MATCHA FRAPPE
Nejdříve vložíme do šejkru čaj Matcha s mlékem a pořádně protřepeme. Přidáme zmrzlinu s ledem a opět pořádně protřepeme. Po nalití do sklenice dáme šlehačku. |
|
MATCHA ( FRESH ) JUICE
Ingredience vložíme do shakeru a poctivě protřepeme. Vhodné ozdobit kousky ovocí a paraplíčky. NÁŠ TIP
|
|
MATCHA SIRUP
Všechny složky důkladně promícháme v shakeru a sklenici dozdobíme. Doporučujeme bezinkový sirup. S tím chutná čaj Matcha skvěle. |
|
MATCHA MILKSHAKE
Práškový čaj, zmrzlinu a mléko vpravíme do mixéru a důkladně promísíme do krémovité konzistence. Ve sklenici ozdobíme samozřejmě čajem. |
|
MATCHA ICE FRUIT
Ingredience smícháme v mixéru a rozdrtíme do jemné konzistence. Na sklenici dozdobíme plátkem ovoce, či snítkou další máty. |
|
MATCHA NATURAL
Práškový čaj zpěníme metličkou nebo mixérkem v cca 0,75 dcl vody a poté doředíme na 2 dcl. Při oslazení nápoj lépe pění. |
|
MATCHA CLASSIC
NÁŠ TIP
|
|
MATCHAO
Čaj používáme jako kakaový prášek. Na dně šálku pečlivě promícháme sladidlo a čajový prášek, poté rozmícháme v menším množství horkého mléka, aby v základu nezůstaly hrudky čaje, a doplníme zbytkem mléka. Hladinu nápoje lze ozdobit posypem práškového čaje, nebo drtí japonského lístkového čaje ( např. Sencha ). |
|
MATCHA MONÁDA
V prostornější misce zpěníme cukr, Matcha a vodu nebo mléko. Vzniklou pěnu shrneme do jedné poloviny šálku a do obou polovin hladiny vložíme kopeček zmrzliny. Do jedné např. vanilkovou, či citronovou, do druhé třeba kávovou, nebo kakaovou. |
|
MATCHA LATTE
Horké mléko poctivě zpěníme jako při přípravě cappuccina. Vedle rozmícháme čajový prášek v horké vodě. Do vyšší sklenice přemístíme mléko a pěnu, přes níž dolijeme zelený čaj tak, aby nám v pěně vynikl jasný zelený flíček. Podáváme se sladidlem na dochucení. PŘÍPRAVA MATCHA LATTÉ V PROVOZECH Příprava Matcha Latté v gastro provozech je velice jednoduchá. Pokud máte vybavený kávovar pákou na páru, tak nalijte do džezvy 4 cl studené vody a nasypte čaj. Vidličkou rozmíchejte čaj s vodou, aby se rozdělili hrudky a ponořte na dno páku na páru. Džezvu mírně nakloňte a pusťte naplno páru. Po cca 5 vteřinách bude čaj naprosto rozpuštěný a napěněný. Připravte si napěněné mléko a přelijte ho do sklenice. Poté přilejte napěněný čaj a můžete podávat. Doporučujeme podávat s medem nebo třtinových cukrem.
|
|
MATCHA MUFFIN
Troubu předehřejeme na 180°C, vyšleháme máslo a cukr dokud není hmota vláčná a potom přidáme vejce. V druhé nádobě smícháme Matcha, mouku, prášek do pečiva a sůl. Vanilkový cukr rozmícháme v mléce. Do máslové směsi pomalu přidáme suchou směs, vanilkový cukr s mlékem a vše důkladně promícháme, aby došlo k dostatečnému spojení surovin. Zelenou směsí naplníme ze 2/3 košíčky a pečeme přibližně 22 minut NÁŠ TIP
|
|
MATCHA CHEESCAKE - SÝROVÝ KOLÁČ
Želatinu necháme změknout ve vodě. Sušenky na drobno rozemeleme a promícháme s máslem. Dortovou formu a nebo pekáč vysteleme pečícím papírem a hmotu rovnoměrně rozložíme a vložíme do lednice. Mascarpone promícháme s cukrem a postupně přidáme Matcha a jogurt. Smetanu vyšleháme, ale ne do úplně tuhé konzistence. Želatinu rozpuštěnou ve vodě vmícháme do sýrové hmoty a následně vmísíme i našlehanou smetanu, poté hmotu rozetřeme na předem připravený korpus ze sušenek a necháme 5 hodin odstát v lednici. |
|
MATCHA ZMRZLINA
Do hrnce vylijeme mléko a smetanu a ohříváme dokud není teplota alespoň 90°C. Rozehřátou směs sundáme z plotny, přidáme prosetý čaj Matcha a důkladně zamícháme. Přidáme Brandy a necháme vychladnout. Schlazenou směs vyšleháme a dáme do mrazáku. Po několika hodinách můžeme podávat. |
|
MATCHA KOKOSOVÉ KULIČKY
Všechny ingredience rukama pořádně promícháme. Až je hmota kompaktní, tak vytvoříme kuličky a obalíme v kokosu. Necháme vychladnout v lednici a zhruba po hodině můžeme jíst. NÁŠ TIP
|
|
MATCHA COOKIES
Předehřejte troubu na maximum (cca 250 °C). V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, čaj Matcha a sůl. Ve druhé míse smíchejte máslo, žloutky, cukr, rozehřáté máslo, vanilkový extrakt. Důkladně promícháme obě směsi, přikryjeme a vložíme na hodinu do lednice. Těsto rozválíme do tloušťky cca 1,5 cm a např. hrnkem vykrojíme kolečka. Kolečka pokládáme na pekáč, který je vystlaný pečícím papírem a dáme do trouby. Pečeme cca 10-12 minut dokud není těsto lehce zabarvené. Nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. |
|
MATCHA ROLÁDA Těsto
Krém
Těsto |
|
MATCHA BUCHTIČKY
Promícháme máslo, cukr a med a pak žloutky. V oddělené nádobě promícháme mouku, čaj a kypřící prášek a postupně přisypáváme do první nádoby, poté přidáme mléko. Výslednou směs nandáme do formiček nebo papírových košíčků nebo tvarujeme na plech. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut, podle tloušťky těsta či formiček. |
|
MATCHA TIRAMISU
|
|
Matcha mandlová bábovka z bílé čokolády
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, mleté mandle a sůl. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vyšlehejte vajíčka s cukrem a postupně přidejte suchou směs, roztopené máslo a jemně zamíchejte. Rozdělte na polovinu, do jedné zapracujte čaj Matcha a do druhé bílou čokoládu. V případě, že je hmota moc hustá, tak pomůže trochu mléka. Těsto nalejte do pomoučené formy. V závislosti na tavru a hloubce formy potřebuje buchta cca 40 - 60 minut pečení při teplotě 180 °C. Průběžně kontrolujte těsto párátkem. Po dopeční nechte buchtu vychladnout a poté vyklopte. |
|
MATCHA KOLÁČKY
Troubu předehřejeme na 250 °C. V jedné míse smícháme čaj Matcha, prášek do pečiva, sůl, mouku a máslo. Ve druhé smícháme smetanu, cukr a vpravíme do první mísy. Poctivě promísíme a uděláme cca 1 cm široké těsto a např. malým hrníčkem uděláme koláčky. Položíme na plech předem vystlaný pečícím papírem a potřeme rozkvrdlaným vejcem. Pečeme cca 10 minut a nebo dozlatova. NÁŠ TIP
|
|
MATCHA ČOKOLÁDA
V míse ve vodní lázni rozehřejeme tuk. Pak přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Lijeme do papírových košíčků, nebo formiček. Můžeme ozdobit oříškem, půlkou loupané mandle nebo vlašským ořechem. NÁŠ TIP
|
|
MATCHA MASOVÉ KROKETY
Brambory uvaříme a dáme vychladnout. Mezitím na pánvi osmažíme cibulku a přidáme mleté maso, které podle chuti okořeníme. Brambory rozšťoucháme, ale ne na úplnou kaši a přidáme hotové maso a hrášek. Na hmotu nasypeme zelený čaj Matcha a poctivě zamícháme. Ze směsi vytvoříme kuličky, které obalíme v trojobalu. Kuličky osmažíme na rozpáleném oleji a můžeme podávat. NÁŠ TIP Doporučujeme ke kroketám čerstvý zeleninový salát s dressingem, který lze vyrobit taktéž z čaje Matcha. |
|