Espresso
Malý šálek silné kávy se připravuje ve vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes porci kávy (7 g kávy na 30 ml vody, silnější rispetto pouze s 20 ml vody, případně double espresso či lungo se 14 g na 50 ml vody).
Cappuccino
Základem klasického cappuccina je kvalitní mléko našlehané horkou párou do pěny. Do šálku s espressem se pak ve stejném poměru přidává teplé mléko a mléčná pěna. Skořice, kakao, čokoláda ani šlehačka s původním receptem na cappuccino nemají nic společného.
Macchiato
Na rozdíl od cappuccina se k přípravě tohoto nápoje používá pouze espresso a mléčná pěna.
Latte Macchiato
Kombinace předchozích dvou druhů nápoje servírovaná ve vysoké sklenici, aby vynikl dekorativní efekt vrstev mléka, espressa a mléčné pěny.
Turecká (arabská) káva
Porce velmi jemně mleté kávy se rozmíchá s vodou, případně i s cukrem a v klasické džezvě se celkem třikrát přivede k varu a nechá usadit.
Mocca káva
Tento výrazný nápoj se vyrábí ve speciální dvoudílné šroubovací mocca konvici. V její spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Voda se přivede k varu a horká pára proniká přes sítko do horná části konvice.
Pařížská káva
Káva s velkou porcí pravé šlehačky.
Alžírská káva
Nápoj s kopcem šlehačky přelitý vaječným krémem.
Irská káva
Káva smíchaná s třtinovým cukrem a irskou whiskey, na závěr zjemněná pozvolna vlitou smetanou.
Americano
Káva, které lze bez obav vypít více šálků, se skládá z jednoho dílu espressa a dvou dílů vroucí vody.
Frapé
Rozpustná káva, cukr, mléko a led důkladně protřepané v šejkru a případně ozdobené šlehačkou.
Pharisee Coffee
Káva ochucená rumem a cukrem a doplněná velkou porcí šlehačky.
Austrina Fiaker / Luzerner Kafi
Velká mocca káva s větší dávkou cukru a švestkovou brandy je typická pro Rakousko a Švýcarsko.
Spanish Carajillo
Káva, likér, brandy nebo rum, cukr a citronová kůra.
Caffé Corretto
Espresso s pořádnou porcí grappy, brandy nebo likéru často nabízejí v Itálii.