Stále u nás koluje přesvědčení, že kafe je zabiják a příliš kávy škodí. Stalo se mi například, že po přednášce o tom, jak je káva zdravá, jsem jednomu z návštěvníků nabízel třetí kávu, a on mi stejně řekl, že si nedá, protože by ho to "zabilo". Vůbec ne. Podle lékařů si může zdravý člověk za den dát šest kafí a nic mu to neudělá.
Káva je zdravá, je to největší přírodní zdroj antioxidantů, takže pomáhá v prevenci proti rakovině. Pravidelní konzumenti kávy nemají Alzheimerovu chorobu. Kafe navíc zvedne adrenalin a rozproudí krev.
Při přípravě kávy je prý nejdůležitější dávkování. Správné množství je šest až devět gramů kávy na jeden decilitr vody. Tak je to nejlepší. Mnozí lidé si myslí, že když si udělají slabší kafe, šetří si své zdraví. Opak je pravdou. Káva totiž rozpouští kyseliny, které útočí na žaludek. Čím méně jí je, tím více jich v nápoji zůstává. Také je dobré zvolit tu správnou směs, Robusta přináší do kávy kofein, proto se jí večer raději vyhneme. Naopak ráno povzbudí.