Káva Val d'Aosta
Ingredience (4 porce):
4 espressa
3 malé sklenice Grappa
1 sklenice Genepy (likér Val d'Aosta, který můžete nahradit suchým červeným vínem)
cukr podle chuti
Pracovní postup:
Tradičně připravované a servírované v grolla – dřevěném uzavřeném poháru s množstvím nástavců, ze kterých mohou různí lidé pít najednou nebo v coppa dell'smicizia (šálek přátelství) – dřevěná mísa s množstvím nástavců. Nalijte všechny ingredience do grolla (káva musí být velmi horká). Pořádně rozmíchejte, aby se rozpustil všechen cukr a ihned podávejte.
Kávový punč
Ingredience (6 porcí):
½ l horké kávy
½ l bílého portského
½ l rumu
100 g kandysového hnědého cukru
Pracovní postup:
Nalijte kávu do hrnce, přidejte rum a portské a zahřívejte až k bodu varu. Poté přidejte kandysový cukr, ochutnejte a přidávejte do té doby, než bude káva dostatečně sladká. Když se rozpustí všechen cukr, podávejte v tradičních částečně zaplněných sklenicích.
Císařská káva
Ingredience (3 porce):
3 espressa
3 vaječné žloutky
3 kávové lžičky cukru
3 dl mléka
2 malé sklenice brandy
Pracovní postup:
Ušlehejte žloutky s cukrem a brandy. Přidejte horké mléko a horkou kávu.
TIP: lehce našlehejte mléko a přidávejte ho velmi pomalu až na samý závěr. Nejlépe chutná s čokoládovým dortem.
Dánská káva
Ingredience (6 porcí):
6 vajec
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
100 g cukru
¾ l silné, vychlazené kávy
1 velká sklenice brandy
Pracovní postup:
Ušlehejte vejce s citronovou kůrou a poté přidávejte cukr po troškách, dokud nevznikne lehká našlehaná pěna. Za stálého míchání pomalu přilévejte kávu a brandy. Podávejte ve vychlazených čajových šálcích nebo „baňatých“ sklenicích.
Irská káva
Ingredience (3 porce):
2 lžíce cukru
1 lžíce vody
9 kávových lžiček smetany ke šlehání
6 lžic irské whisky
4 šálky horké kávy
Pracovní postup:
Přiveďte vodu s cukrem k bodu varu a zhruba po jedné minutě přidejte whisky a horkou kávu. Zamíchejte a nalijte do předem vypařených sklenic. Opatrně nalijte smetanu do sklenice tak, aby zůstala na povrchu kávy (3 kávové lžičky na jednu sklenici).
TIP: smetanu lehce našlehejte tak, aby zůstala na povrchu kávy. Můžete přidat Grand Marnier nebo Calvados.
Kávový sorbet
Ingredience (4 porce):
200 g cukru krupice
2 dl espressa
Pracovní postup:
Smíchejte ½ l vody a cukr tak, aby vznikl sirup, který pár minut povařte. Nechte ho vychladnout a poté přimíchejte do kávy. Nechte překapat tak, aby vznikla hladká směs. Hotovou směs uložte do mrazáku. Je nutné ji často promíchávat, aby hmota vytvořila ledovou tříšť.
Ledová káva
Ingredience (4 porce):
4 espressa
4 kávové lžičky cukru
12 kostek ledu
Pracovní postup:
Rozdrťte led a přidejte jej do předem oslazené kávy. Nalijte do šejkru a protřepejte, dokud nevytvoříte nadýchanou krémovou směs.
TIP: směs můžete šlehat ve šlehači na nízké obrátky a poté servírovat ve sklenici typu flétna.