Sklizeň
Jakmile jsou zrna plně vyzrálá, musí být sklizena. Toto se také děje opakovaně. Produkt dobré kvality je získáván sbíráním zrn jednoho po druhém, buď ručně, nebo s využitím speciálního vybavení. Jakékoliv zpoždění sklizně zrn poté, co plně dozrají, by mohlo vést k zapaření a následnému kysnutí nebo k spontánnímu opadu zrn ze stromu, což vede ke snížení kvality výroby. Nehledě na výše uvedená tvrzení, celý proces sklizně je komplexní a drahý, takže teoreticky jsou všechna kávová zrna sklízena dohromady v čase, kdy je naprostá většina z nich zralá. Dokonce jsou sklízena i zrna, která nejsou zcela zralá, aby se snížila cena druhé sklizně a aby se ochránila před útokem hmyzu. Díky moderní technologii jsou v současnosti užívány pro sklizeň speciální automatické stroje. Skládají se z velkých pásových vozidel řízených člověkem sedícím na konci každé řady rostlin. Stroj na sběr plodů setřásá zralá zrna z keřů a zároveň je shromažďuje do sběrného zařízení.
Aroma a proces pražení
Díky krátkému, ale důležitému procesu získá káva svou barvu, chuť a aroma. Kávová zrna jsou umístěna ve velkém pražícím zařízení, jakémsi obrovském otáčivém bubnu, na dobu patnácti minut: v této etapě, díky důmyslným systémům, které postupně zvyšují teplotu v bubnu až na 230 °C, ztrácejí zrna 20% své hmotnosti, zatímco jejich objem vzroste o 60%. Během této fáze karamelizují cukry a dužina částečně uhelnatí: během tohoto procesu získá káva svou nezaměnitelnou barvu a specifické aroma. Speciální senzory cyklicky kontrolují teplotu tak, aby bylo zajištěno rovnoměrné pražení kávy, i když lidský faktor ve výrobě je stále nezbytný. Ještě před fází chlazení zajišťuje specialista na kávu správnou hladinu pražení a správnou barvu pražené kávy. Nejlepší způsob chlazení je studeným vzduchem. Tento způsob chlazení zaručuje špičkové aroma kávy.
Různé cesty k nezapomenutelnému zážitku
Existuje přibližně 100 druhů kávy (kávovníků), ale k přípravě kávy se používají pouze čtyři druhy ze dvou rodů:
Arabica a Robusta
Coffea Arabica má následující vlastnosti: je snadno rozpustná, jemnější a méně hořká než Robusta a její podíl kofeinu se pohybuje mezi 0,8% a 1,5%.
Coffea Arabica Robusta má následující vlastnosti: je odolnější a více hořká než Arabica, má větší výnosy a její podíl kofeinu se pohybuje v rozpětí 1,7% a 3,5%.
Kávové polštářky představují nejjednodušší a nejčistší způsob, jak připravit kávu. Jsou jednorázové a nabízejí řadu výhod: jednoduchost a nenáročnosti užití, šetří čas a zaručují kvalitní espresso. Každý z ESE kávových polštářků obsahuje 7 g mleté kávy, která je stlačena a hermeticky uzavřena mezi dvěma vrstvami kvalitního filtračního papíru. Kávové kapsle jsou revolučním systémem balení, který zachovává chuť a aroma striktně dle italské tradice.