Do varné konvice si nalejeme jeden litr vody, necháme zevřít a chvíli zchladit, aby voda měla okolo 95°c. Nameleme si nahrubo 50-70 g kávy. Tu vsypeme do nádoby a zalejeme třetinou horké vody, krátce zamícháme a zalijeme zbytkem horké vody v konvici. Nasadíme píst a necháme zhruba 3 minuty luhovat. Poté píst stlačíme a kávu máme hotovou. Pokud připravujete větší množství jen pro sebe, není vhodné kávu stále luhovat v konvičce po dlouhou dobu. Takže je lepší si ji přelit do jiné konvičky nebo třeba džbánku či termosky, v té vám káva zůstane hezky teplá po celý den.
Postupně sami zjistíte kolik kávy potřebujete na určitý objem konvičky a jaká hrubost mletí vám bude vyhovovat, tak aby vám připravená káva nejvíc chutnala.
Takhle připravenou kávu si můžete doladit podle chuti. V létě ji můžete vychladit v ledničce nebo přidat pár kostek ledu, kapku mléka a máte skvělý osvěžující nápoj.