Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Co má umět kávovar

Kávovar by měl mít mlýnek

Ať se již rozhodnete pro jakoukoli značku, vždy preferujte kávovar s vlastním mlýnkem. Jedině čerstvě namletá káva má správné aroma.Jakákoli mletá káva, bez ohledu na výrobce, voní jen několik hodin po otevření. To je dáno tím, že mleté kávě škodí vzduch. Na vzduchu káva tzv.oxiduje - ztráci důležité éterické oleje, ktré jsou v ní obsaženy a které se významným způsobem podílí na výsledné chuti kávy. Navíc můžete u kávovaru s vlastním mlýnkem ovlivnit hrubost mletí a tím dále ovlivňovat Vámi požadovanou chuť kávy. Správná hrubost mletí závisí i prostředí kde je kávovar instalován (zejména vlhkost vzduchu, teplota apod.). Každý dobrý prodejce by Vám měl kvalifokovaně poradit s nastavením kávovaru a říci jak chuť kávy ovlivnit hrubostí mletí.

Základ je kvalitní spařovací jednotka

V automatickém kávovaru putuje káva po namletí do tzv. spařovací jednotky. Je to část kávovaru, kde se káva upěchuje (spresuje - odtud název espresso,i tlak upěchování kávy je velmi důležitý) a skrz ní se nechá pod tlakem protéct horká voda. Většina kávovarů na trhu má jen malou spařovací jednotku, která není schopna pojmout větší množství kávy. Pravé espresso, které si dáváte v kavárně je připraveno ze 7g kávy / cca 35ml-40ml vody. Někdo však má rád silnější kávu, tedy připravuje espresso z většího množství kávy. Stejně tak je tomu u některých kvalitních káv, kde je doporučeno pro získání plného aroma dávat větší množství kávy. Je proto výhodné pokud kávovar toto zvládne.

Jednoduchým testem, jak si ověřit, zda má kávovar variabilní spařovací komoru pro dostatečné množství kávy, je nechat si připravit 2 espressa najednou. Některé kávovary namelou první dávku a do hrníčků se připraví asi polovina požadovaného množství kávy. Následně se opět namele káva a do již připravené, chladnoucí kávy, se doleje zbylá část. To je samozřejmě špatně a je to dáno právě tím, že takový kávovar nemá dostatečnou spařovací jednotku a aby připravil silnou kávu musí jí dělat na víckrát. Kvalitní kávovar umí 2 espressa připravit na jedno namletí, kdy skutečně využije pro přípravu cca 15g kávy.

Teplota vody

Teplota vody, která je pod tlakem hnaná přes spresovanou kávu by se měla pohybovat v rozmezí 87-93st.C. Velmi málo kávovarů na trhu využívá tuto správnou teplotu. U některých typů teplota ani není uvedena. Teplota je velmi důležitá, protože jedině při správné teplotě se z kávy uvolní požadované látky a získáte skutečně plné aroma ve kterém nebude nic chybět. Některé kávovary umožňují teplotu vody nastavit i několika krocích.

Pokud je teplota nižší, káva může být kyselejší, neudrží si krému (mramorová pěna typická pro kvalitní espresso, vzniká mísením horké vody s oleji obsaženými v kávě). Správnou chuť pak nezískáte ani použitím sebelepší kávy.

Pokud má kávovar kvalitní topný systém umí zpravidla produkovat i dostatek páry po dostatečně dlouhou dobu pro přípravu napěněného mléka (caffe latte, cappuccino atd.) Zde je opět jednoduchý test, pokud necháte kávovar produkovat páru pro napěnění mléka nesmí Vám z trysky spolu s parou kapat voda, kávovar by měl produkovat souvislé množství páry po dobu nejméně 30-40sec. Kvalitní přístroje to zvládají 2 minuty. Jinak v praxi nikdy mléko nenapěníte.

Tlak 15barů

Většina lidí o kávovaru ví to, že by měl mít tlak 15 barů. A čím více tím lépe. Není to zcela tak. Profesionální pákové kávovary, které se užívají v restauracích mají tlak zpravidla 9barů. Není tak ani problém v hodnotě tlaku, ale v tom, aby kávovar tu hodnotu dlouhodobě udržel. Hodně kávovaru vytvoří tlak 15barů v první vteřině spařování kávy a následně tlak klesá. Většina automatických kávovarů využívá tlaku 15 barů. Důležité je, ale aby tento tlak byl konstantní a po celou dobu spařování.

Údržba

Při koupi kávovaru si moc lidí neuvědomuje, že prvním předpokladem kvalitní kávy je dokonalá čistota kávovaru. Ta samozřejmě vyžaduje u různých výrobců různé postupy. Některé kávovary jsou kontruovány tak, že je třeba vyndat spařovací jednotku a tu oplachovat ve vodě. To jsou vše úkony, které Vás po čase přestanou bavit a zdržují. Ideální je, pokud má kávovar konstrukci, která má vestavěné vnitřní mytí a není třeba nic rozebírat a vyndávat. Každé rozebírání samozřejmě vytváří drobné konstrukční vůle a nepřispívá přesnému chodu kávovaru.

Vhodné je, pokud kávovar umožňuje použití změkčovacích filrů na vodu. I kvalita vody má totiž významný podíl na kvalitě kávy. Ideální je pro přípravu kávy právě měkčí voda. Každý prodejce by Vás měl umět dokonale seznámit s údržbou kávovaru. A nezapomínejte, že věta " tady to jednoduše vyndáte a opláchnete" vás bude provázet i když si uděláte jen jedno malé espresso denně. Pokud to totiž neopláchnete, tak zbytky dnešní kávy zkazí chuť té zítřejší kávy. Určitě si tedy zjistěte maximum informací o údržbě.

Renomovaní výrobci nabízí i kvalitní chemii pro větší údržbu, která se provádí zpravidla jednou za 3 měsíce. Kvalitní kávovar by měl opět vše zvládnout sám, jen na základě spuštění příslušného programu.

Záruka

Všechny výrobky mají záruku 2 roky. Ale v poskytovaném servisu mohou být rozdíly. Informujte se proto na možnost zapůjčení náhradního kávovaru pro případ závady, jak se řeší případné odeslání kávovaru do servisu - kávovar není malý a je těžší, proto je zasílání komplikovanější a každá přeprava je riziko. Je proto vhodné, pokud existuje servisní podpora, díky které pouze zavoláte a o ostatní se stará prodejce. Vždy se informujte na výluky ze záruky. Spolehlivost jednotlivých kávovarů asi nejlépe zjistíte referencí od známých (vždy se ptejte i na možnost srovnání s jinými přístroji), žádný prodejce Vám asi sám neřekne, že má poruchové výrobky.

 

úvodní stránka | kontakt | obchodní podmínky | servis kávovarů JURA | nahoru ↑