Co vlastně je káva espresso?
Espresso je koncentrovaná káva uvařená tak, že horká voda se pod vysokým tlakem protlačí skrze velmi jemně rozemletý kávový prášek.
Káva espresso se vaří ve zvláštních přístrojích zvaných presovače. První presovače, na kterých byla káva espresso vařena, se objevily na počátku 20. století v Milánu v Itálii. První registrovaný patent získal Luigi Bezzera z Milána v roce 1901. Ve 40. letech 20. století se objevil k těmto presovačům nový doplněk v podobě zvláštní pístové páky, která protlačení horké vody přes rozemletý kávový prášek zajišťuje. Do té doby tento píst nahrazovala natlakovaná pára.
Jakou má chuť káva espresso
Charakteristickým znakem správně zhotoveného espressa, který odlišuje espresso od jiné kávy, např. překapávané či jinak vařené kávy,
Káva vařená pod tlakem získává vysokou koncentranci chutí a chemických látek obsažených ve standardním hrníčku kávy. Díky se espresso stalo základem pro řadu dalších druhů nápojů, jako je káva latté, cappuccino, macchiato či káva mocha. Odlišné druhy kávy obsahují různé množství kofeinu a vyskytuje se v celé řadě variací. Avšak káva espresso obsahuje přibližně dvakrát až třikrát tolik kofeinu jako standardní překapávaná káva. Hrníček kávy s obsahem 30 mililitrové dávky espressa obsahuje přibližně polovinu dávky kofeinu standardního 180 mililitrového šálku překapávané kávy, v němž množství kofeinu kolísá od 80 do 130 miligramů.
Káva espresso je tedy silná, hustá a velmi koncentrovaná káva s charakteristickou jedinečnou chutí, která si za několik posledních let získala oddané příznivce.