Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Fenomén zvaný káva espresso

Jak se káva espresso připravuje a praží?

Káva espresso nemá žádné speciální kávové boby nebo postup pražení. Káva espresso představuje zvláštní metodu přípravy kávy. Pro přípravu kávy espresso mohou být použity jakékoliv kávové boby. Klíčové je dodržet zvláštní postup, na jehož konci je autentická káva espresso.
V zemi, kde káva espresso vznikla - v jižní Itálii - se mohou jednotlivé stupně pražení kávy lišit. Často se zde dává přednost tmavějšímu pražení, ale dále na sever se trend mění směrem ke světlejšímu pražení.

Etymologie a užití slova espresso

Původ slova espresso je v současné době stále zkoumán. Ačkoliv některé anglo-americké slovníky zmiňují výraz "pressed-out", který vznikl z latinského slova, výraz espresso připomíná smysl slovního spojení "právě pro tebe" či "rychle", přičemž oba dva významy mají spojitost se způsobem, kterým se káva espresso připravuje.
V několika západoevropských či jihoevropských jazycích se vyskytuje mnoho podob slova espresso. Slova jako express, expres a espresso lze vlastně najít v angličtině, ve francouzštině či italštině. Konečně výraz expresso je užíván ve francouzštině a dalších jazycích, např. ve španělštině či portugalštině. Ve Spojených státech a v Kanadě se používá výraz espresso a také expresso. Některé slovníky uvádějí, že původní význam slova espresso vlastně znamená rychlý či lisování. I toto ve skutečnosti odvolává na způsob přípravy kávy espresso - káva vznikne tak, že se horká voda rychle a pod vysokým tlakem prakticky prolisuje přes velmi jemný kávový prášek.
Názorů na vznik slova espresso je tedy hodně, ale ve skutečnosti, jak moc na tom záleží? Pro konzumenty je nejdůležitější, aby káva espresso byla připravena správně podle stanoveného postupu, a měla tu správnou chuť, neboť jinak by to nebyla ta pravá káva espresso.