Výslednou chuť kávy ovlivňuje:
Druh kávy, kvalita kávy, způsob pražení i způsob přípravy. Pro porovnání káv připravovaných v espresso strojích se používá káva tmavěji upražená.
Obecní měřítko kvality v ČR prakticky neexistuje, co chutná milovníkům „turka“, nemusí chutnat milovníkům espresa a naopak. Faktem je, že aby byla káva c nejkvalitnější, musí být co nejjemnější. Přestože i špičková robota představuje skvělý zážitek, za gurmánskou kávu je považována arabica. Což se promítá i do míchaných směsí. Jako u všeho i zde platí, že každé zboží má svou cenu a špičkovou kvalitu nepořídíte levně. Což se ovšem vyplatí. Čím kvalitnější je káva, tím má menší obsah kofeinu a tím je zdravější. Pokud je kofeinu v kávě méně, dostávají více prostoru ostatní látky, jako např. nenasycené mastné kyseliny či lipidické oleje, které jsou obsažení i v zelenině a jsou zdraví velmi prospěšné.