Většina zemí pěstujících kávu má jedno nebo dvě dešťová období za rok, která trvají několik měsíců. První zralé plody se objeví zhruba v říjnu v Keni, v dubnu v Nové Guineji, v srpnu na Jamajce: čas sběru začíná. Sběr, který se dělá pouze ručně, obvykle trvá několik měsíců, pokud se nepoužívají zvláštní metody, sběr kávy z jedné rostliny je nutné udělat 7-8krát.
Při sběru jsou vybírána jen zralá zrna, zatímco na plantážích produkujících méně kvalitní kávová zrna, jako například v Brazílii, všechny plody či ještě zelení nebo zralé jsou sbírané zároveň. Tato druhá technika se nazývá stěhování. Je rychlejší a levnější než ruční sběr. V Brazílii, kde káva často roste na rovinách, se používají zvláštní žací stroje, které sbírají zralá i nezralá zrna současně.