Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Současná kultura pití kávy

Na kávě se silným, výrazným aroma – na espressu anebo cappuccinu, si dnes pochutnávají Italové, kteří jako první začátkem 20. století výrobě první profesionální přístroj na výrobu espressa. Pro Italy je typické zaskočit si několikrát denně do kavárny na maličký „rychlý šálek“ tohoto espressa.

Obyvatelé severských států patří mezi velmi náročné spotřebitele a pijí pouze nejkvalitnější druhy káv. Ve Finsku se téměř vůbec nepije instantní káva, ve Švédsku je naopak její obliba značná. Přestože v obou státech se káva připravuje rozdílným způsobem, výsledná káva je vždycky chuťově bohatým nápojem.

Každá severská země má svůj typický způsob přípravy kávy, ale výsledkem je vždy velmi kvalitní, silný a chuťově bohatý nápoj. Ve Švédku je například nejoblíbenější kávou tzv. grug, který se připravuje v otevřené měděné nádobě, do vody se pak přidá hrubě mletá káva a vaří se tak dlouho, dokud není úplně hustá.

Německo a Rakousko patří mezi země s velkou spotřebou kávy. Němci vypijí v průměru čtyři šálky denně. Káva se připravuje z kvalitních druhů arabiky. Příprava je různá, používají se mnohá ochucovadla. I obyvatelé Rakouska jsou zvyklí po ránu sáhnout po šálku kávy, zvláště obyvatelé Vídně, která je považována za Mekku milovníků kávy. Vídeňská káva – silné espreso s porcí šlehačky vystupující ze šálku se už dávno stala pojmem.

Jako poslední stát z Evropy zmíníme Velkou Británii, která je ale spíše spojena s čajem. Pokud se tu pije káva, tak se jedná především o kávu instantní. Nicméně v současné době výrobci pressovačů expandují na britský trh, což ilustruje fakt, že obliba kávy začíná opět stoupat.

Vydáme-li se na z Evropy na západ do Spojených států Amerických, kde se situace za posledních 40 let značně změnila – nejprve zde byla jen velmi omezená nabídka méně hodnotných druhů, ale v současné době je zde velký trh specializovaný na vysoce kvalitní kávu, která je určena labužníkům a znalcům kávy.

Připravuje se zde i espresso, ale v USA (na rozdíl od jiných států) vyžaduje jeho příprava ze silně upražené, nejlepší arabiky. Někteří zpracovatelé však zastávají názor, že lehce pražené kávy umožňují různorodost a větší škálu chuti a začínají jej prosazovat u spotřebitelů. Je tedy možné, že do budoucna vyřadí lehká káva doposud žádané tmavé roasty. Příkladů je mnoho, ale třeba Caffé noir (černá káva) je typickým nápojem pro oblast New Orleansu. Populární je kombinace kávy s různým alkoholem nebo kořením. Používá se brandy, hřebíček a pomerančový nebo citronový sirup.

Poslední zastávka, bude v Japonsku, kde je káva sice velmi drahá, ale k dostání také ten nejlepší a nejdražší druh kávy – Blue Mountain. Silná káva typu espresso se zde vůbec nepije, neboť Japonci dávají přednost kávě světle pražené. Také zájem o cappuccino je zde téměř nulový, protože ani pití mléka není v oblibě. Specialitou v této zemi je káva konzervovaná, která se prodává teplá i studená.

A nakonec – i Japonsko je zemí, kde se slaví svátek kávy, který připadá na 1. října.