ARABIKA
- vysoký keř dosahující výšky 3 metrů,
- 70% celosvětové kávové produkce,
- pěstuje se ve větších výškách než Robusta (cca 1000 až 1800 m),
- plodí po 3 až 4 letech od vysazení a po dobu cca 25 let,
- sklízí se 2x až 3x ročně - většinou ručně,
- kávovník kvete a zraje současně, plody zrají až 9 měsíců,
- kávovník Arabika není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník Robusta,
- káva s výraznou, velmi variabilní chutí, méně hořká.
ROBUSTA
- keř či strom dosahující až 15 metrových výšek,
- 25% světové produkce,
- vznikl zkřížením kávovníků Arabika a Mauritian,
- pěstuje se ve výškách 500 - 800 m,
- plodí již ve dvou letech, sklízí se strojově,
- semena jsou menší než u arabiky a horší kvality, často se používá do kávových směsí,
- semena obsahují 3x více kofeinu než semena kávovníku Arabika,
- kávovník je méně náročný na kvalitu půdy,
- je odolnější vůči nemocem a nepřízni počasí,
- káva má hořčejší chuť