Prodej kávy široká nabídka kávy z celého světa

Kávovník v zeměpisných souvislostech

Kávovník v zeměpisných souvislostech

Kávovníky se pěstují převážně v tropickém pásmu, mezi obratníkem Raka a Kozoroha, ve více než padesáti zemích světa. Každý ze tří základních druhů vyžaduje odlišné podmínky pro pěstování.

Robusta dává přednost tropickým podmínkám střední Afriky a jižní Asie, kde je stálá teplota do 30 °C, protože vyšší teplota vyhovuje tomuto druhu. Naopak ideální teplota pro růst kávovníků druhu arabica je mezi 17 a 20 °C. Nejméně významná liberica se pěstuje nejvíce v Malajsii a v západní Africe.

Arabika a robusta nepotřebují jen správnou teplotu, ale také hodně slunce a deště (celoroční srážky nad 1500 mm) a také jsou velmi citlivé na pokles teplot (uhynou, pokud teplota klesne pod bod mrazu).

Zmíníme se pouze o základním rozdělení pěstitelských oblastí arabiky a robusty. Nejvíce ceněný kávovník arabika se nachází na plantážích ve všech zemích Střední Ameriky a také v Kolumbii, Venezuele, Bolívii a Peru. Pěstuje se i na celém území Austrálie a dále pak také v Etiopii, Zimbabwe, Keni a na ostrově Papua – Nová Guinea.

Typicky jemná chuť kávy arabika má další drobná rozlišení podle oblastí, ve kterých se pěstuje. Například brazilská arabika je mírně nasládlá a má příchuť čokolády, naproti tomu keňská arabika, patřící mezi nejkvalitnější kávu, má příjemnou kyselost s ovocným aroma.

Na území Afriky v Angole a na Pobřeží Slonoviny a také na Madagaskaru se daří kávovníku druhu robusta. V největší zemi Jižní Ameriky, v Brazílii, která se řadí k největším světovým producentům kávy, jsou pěstovány kávovníky arabiky i robusty. Ve zbývajících oblastech leží kávovníkové plantáže v různých nadmořských výškách, což umožňuje i tam pěstování obou druhů kávovníků.

Dnes se některé země produkující kávy dohodly na společném kodexu, který by měl zlepšit ekologické a pracovní podmínky. Jde o vytvoření trhu práce bez otroků a pracujících dětí a také o vytvoření alespoň nějaké úrovně pracovních podmínek za udržování mezinárodních norem ohledně používání pesticidů a znečišťování vod. Z pěstitelských zemí se k dohodě zavázala Brazílie, Kolumbie, Keňa, Indonésie, dále Vietnam a hlavní středoameričtí vývozci. K tomuto kodexu se připojily i zpracovatelské firmy Nestlé, Tchibo, Kraft Foods a Sara Lee.