Etiopská káva Sidamo
Uprostřed Afrického rohu rozkládá se dnes země, která za pozornost naši stojí a pravlastí kávy považována jest. Dříve její jméno Habeš znělo, ale dnes nazývána jest Etiopií. Jedna z mála věcí, co za léta dlouhá zůstalo nezměněna, je lahodná káva, kterou tato země africká stále oplývá a k nám do Evropy často dovážena jest na velkých lodích po moři Středozemním.
O kávě
Etiopie Sidamo, kterou Vám nabízíme, je druh kávy arabiky. Má svůj původ právě v Etiopské provincii Sidamo, po které získala jméno. Stejně jako většina afrických káv, Etiopie Sidamo charakterizují malá šedavá zrnka, která mají svou cenu zejména pro hluboké, kořeněné a květinové aroma s příchutí vína anebo čokolády
O zemi, kde se káva pěstuje
Etiopie je dodnes důležitou pěstitelskou zemí a také nejvýraznějším vývozcem arabiky mezi zeměmi Afriky. Pro její pěstování jsou v jižní části země ideální podmínky, obzvláště náhorní plošina Tana, kde se pěstuje právě arabika. Kávy zde rostou planě v hájích, na malých farmách i na velkých plantážích a jsou zpracovávány suchou i mokrou metodou. Etiopie nás navíc obohatila označením pro „kávu“, které je, podle záznamů, odvozené z názvu province Kaffa.
Chuť kávy
Tato káva začíná s aromatem jasmínu a sladkých plodů. V ústech se odehraje nikdy nekončící sen o mladých jahodách a sladké smetaně, až najednou vše skončí s doznívající sladkostí, která Vás nechá v očekávání na další doušek.