Geneticky modifikovaná káva
O přízeň vyznavačů bezkofeinové kávy budou brzo soutěžit geneticky modifikované boby s těmi klasickými u nichž je kofein odstraňován procesem extrakce.
Vědcům se podařilo připravit geneticky modifikovaný kávovník, který by měl produkovat kávová zrna obsahující minimální množství kofeinu. Kávovým keřům chybí klíčový gen pro tvorbu kofeinu a nyní produkují o 50 až 70 % této stimulační látky méně než klasické rostliny. Stejnou měrou bude také snížen obsah kofeinu v zrnkách budoucí kávy. Genetikům se podařilo vytvořit produkt, který se obsahem kofeinu dostává na hladinu prodávaných produktů u nichž je kofein odstraňován fyzikálními metodami. Kapitáni japonského biotechnologického výzkumu zareagovali na požadavky spotřebitele, který žádá kávu, která by mu nezvyšovala krevní tlak a po které lze bez problémů usnout i když si ji dáte večer před spaním. O kávu bez kofeinu je na světovém trhu stále větší zájem a z celkové produkce již její prodej představuje 10 % trhu.
Extrakci kofeinu z kávy je možné dělat dvěma způsoby. Organickými rozpouštědly a nebo kysličníkem uhličitým. První ze jmenovaných způsobů je sice levný, nicméně používaná rozpouštědla jsou karcinogenní a v takto připravované kávě stopy rozpouštědla mohou zůstávat. Druhý ze jmenovaných způsobů používá inertní, zcela neškodný kysličník uhličitý. Problém je v tom, že aby se z plynu stalo rozpouštědlo, je jej třeba zkapalnit a zchladit a celý proces je energeticky a technologicky značně náročný a výsledný produkt značně prodražuje.
Geneticky modifikované plodiny "udělají" kávu zbavenou kofeinu prakticky bez jakýchkoli vedlejších nákladů. Informace o GM kávě způsobily u klasických výrobců "Decaf Coffee" paniku. Jak se firmy, které do drahých extrakčních technologií investovaly miliony s nastupující konkurencí vypořádají? Jisté je, že ve snaze o záchranu investic se staneme svědky dalšího masírování veřejnosti namířeného proti konzumaci produktů pocházejících z GMO plodin.
Na straně GMO však v případě GM kávy stojí argumenty těžkého kalibru: Káva bude nejen levná, ale ve srovnání s tou, která přišla do styku s organickými extrakčními činidly, také šetrnější ke zdraví spotřebitele. A to ani nemluvě o chuti a vůni. Ono je totiž obtížné provést extrakci kofeinu za použití organického rozpouštědla a současně dosáhnout toho, aby se spolu s kofeinem neodstranila i část aromatických a chuťových látek.
Pro ty, které zajímají detaily dodáváme, že autoři úspěšného výzkumu jsou z Nara Institute of Science and Technology v Japonsku. Vedoucím týmu je Shinjiro Ogita. Kávovníkové keře se sníženým obsahem kofeinu náleží ke kávovníku Coffea canephora.
Na tvorbě kofeinu v rostlinách se podílí tři enzymy. Výzkumníci zabránili expresi genu pro jeden ze zmíněných enzymů. Jedná se o gen pro theobromin syntázu, neboli CaMXMT1. Nyní Japonci již pracují na tom, aby stejnou metodou upravili rostliny kávy náležející ke Coffea arabica (Arabica).
V současné době je možné, že tato geneticky modifikovaná káva je již v oběhu a nikdo Vás na to neupozorní.